nuffnang

Saturday, August 2, 2014

Korean Spicy Rice Cake - TteokBokki (떡복이)



Rice Cake
2 cawan tepung pulut
1 sk garam
air secukupnya



Caranya

~didihkan air dalam periuk.
~gaul garam dan tepung. masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh dan tidak melekat (seperti doh Kuih Gula Melaka)
~gelekkan panjang (berbentuk silinder). potong sepanjang jari telunjuk.
~rebus. bila dah timbul, angkat

yang diambil dari:


Bahan untuk sos
4 ulas bawang putih
1/3 sudu sos tomato
1/3 madu
2 sudu serbuk cili Baba's
1 sudu cuka
garam/serbuk perasa
minyak

Caranya
  1. Bawang putih dicincang dan tumis dalam kuali non stik dengan sedikit minyak
  2. Campurkan semua bahan bahan sos didalam kuali. Masak seketika dengan api perlahan. Jangan guna api kuat, nanti sos hangus
  3. Masukkan rice cake. Gaul hingga sebati dan siap
yang diambil dari

dari GOOGLE


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails